Schilderwerk

Duurzaamheid

Blik op de toekomst

Een nieuwe tijd vraagt om nieuwe oplossingen. Een circulaire economie heeft veel voordelen maar daarvoor moeten we wel schonere/hernieuwbare grondstoffen gaan gebruiken. Als LTB Schildersgroep willen wij bijdragen aan een duurzamere samenleving. Door met producten te werken die minder schadelijk zijn voor mens en milieu.

Werken met lijnolieproducten

Lijnolie komt van de zaden van de olievlas plant. Net als andere verf bestaat lijnolieverf uit een combinatie van een bindmiddel, pigmenten en andere stoffen. Lijnolieproducten bestaan voor het grootste gedeelte uit natuurlijke en hernieuwbare stoffen.

In ‘normale’ verf is het bindmiddel gemaakt uit aardolie. Die verfproducten zijn dus van fossiele oorsprong. Producten op natuurlijke basis, zoals lijnolie, zijn een goed alternatief, omdat deze van natuurlijke basis en afbreekbaar zijn. Er zijn lijnolieproducten gemaakt waar bij je geen verschil ziet in de kwaliteit in vergelijking met andere verfsoorten.

Lijnolieproducten zijn zowel binnen als buiten bruikbaar. Ze hechten goed op houten vlaktes en geven een mooie, “bolle ” glans. Door de flexibiliteit blijft de verf lang mooi. Tijdens het aanbrengen komt er geen nare geur vrij.

Werken met biobased producten

Er is nog geen duidelijke definitie voor ‘biobased producten’.  We kunnen wel zeggen dat het producten zijn die grotendeels uit hernieuwbare grondstoffen bestaan.

Net als lijnolieproducten zijn biobased producten een goede optie voor producten gemaakt met fossiele grondstoffen. De producten zijn makkelijk bruikbaar en geven geen nare geur. Zowel binnen en buiten kunnen de Biobased producten gebruikt worden. De producten geven een goede dekking met een mooie glans.

Werken met hybride producten

Hybride producten zijn producten met meerdere bindmiddelen. Dit word gedaan om van beide bindmiddelen de goede eigenschappen te gebruiken. Deze producten zijn erg goed als je een goede vochtregulatie, samen met een langdurig kleur- en glans wilt hebben. Hybride producten zijn makkelijk te gebruiken en met water verdunbaar. Ook hebben de producten een erg hoge elasticiteit en een goede hechting.

Werken met minerale producten

Minerale verfproducten zijn producten met een mineraal bindmiddel, zoals zand. Deze stoffen zijn niet hernieuwbaar, maar wel natuurlijk.

Minerale verfproducten houden een goede vochtregulatie. Ze verkleuren niet in Uv-licht. De producten zijn geschikt voor binnen- als buitenmuren. Door de goede hechting zijn de producten erg goed voor in weer en wind. De verf is niet statisch en dekt erg goed.

Meer weten?

Wil je meer lezen over duurzame producten? Download dan hier de infobladen.